Imprimare
Email
Stirile Radio Fir Dej
Marţi, 28 Martie 2017 07:42

Milioane de oameni din intreaga lume au stins lumina timp de o ora sambata seara intre 20:30 si 21:30, marcand astfel „Ora Pamantului". Evenimentul a fost initiat in urma cu 10 ani fiind un gest simbol care isi doreste sa transmita un semnal de alarma cu privire la schimbarile climatice si incalzirea globala.

Pentru al treilea an consecutiv, si Dejul s-a alaturat oficial oraselor din intreaga lume care au stins lumina timp de o ora. De la ora 20:30, doar iluminatul public din Piata Bobalna a fost intrerupt, fiind un gest doar simbolic, deoarece reflectoarele de mii de watzi care ilumineaza ornamental bisericile si unele institutii din oras au ramas in functiune, fara ca administratorii acestora sa fie „miscati" de problemele schimbarilor climatice.

Astfel, la biserica ortodoxa de pe strada Regina Maria, la cea greco-catolica de pe strada Mircea cel Batran dar si pe o parte a celei reformate din centrul orasului, „lumina dumnezeiasca" a functionat doar conectata la reteaua de energie electrica. Nici Colegiul National „Andrei Muresanu" din Dej nu a fost impresionat de faptul ca energia pe care gospodariile romanilor ar fi putut sa o economiseasca in timpul „Orei Pamantului" ar fi suficienta pentru a asigura consumul de electricitate al unui spital regional timp de un an intreg sau iluminatul public al unui oras cu 300 000 de locuitori timp de 3 luni de zile, dupa cum a declarat un reprezentant al celei mai mari firme distribuitoare de energie din Romania. Cu toate ca in jurul orei 21 terenul de fotbal sintetic nu era ocupat de nimeni, puternicele reflectoare montate pentru iluminarea acestuia functionau la capacitate maxima.Acelasi lucru s-a intamplat si cu iluminatul ornamental al fantanii arteziene din fata Judecatoriei, care nu a fost intrerupt de autoritati in timpul evenimentului „Ora Pamantului".

In total, peste 160 de tari din intreaga lume au participat la „Ora Pamantului", eveniment lansat in urma cu 10 ani in Australia.

 

 


Vremea in Dej

Curs si convertor valutar

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Iti place Radio Fir ?

©2018 Radio FIR Dej - un radio legat de tine